Trắc nghiệm Từ vựng Unit 8 Tiếng Anh 12 mới

Đề bài

Câu 1 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

The number of people on unemployment benefits has dropped over the last two months.

  • A

    having benefits of being unemployed

  • B

    receiving unemployment compensation

  • C

    making use of being unemployed

  • D

    sending money to the government to support the unemployed

Quảng cáo
decumar
Câu 2 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

My mother has put money aside for her old age since she started to work in the factory.

  • A

    laid aside

  • B

    taken aside

  • C

    spent all

  • D

    lent me all

Câu 3 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

Two employees have been sacked and 120 others face dismissal for joining earlier protests.

  • A

    recruitment

  • B

    redundancy

  • C

    employment

  • D

    application

Câu 4 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

Frank, 41, applied for the post when the parish council advertised two vacancies.

  • A

     occupied positions

  • B

    job opportunities

  • C

    unavailable positions

  • D

    accommodated room

Câu 5 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

Members tried their hands at the techniques to gain hands-on experience.

  • A

    relevant

  • B

    prior

  • C

    practical

  • D

    considerable

Câu 6 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

With unemployment at a record level, retraining programmes would pay off in the long run.

  • A

    lastingly

  • B

    temporarily

  • C

    stably

  • D

    durably

Câu 7 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Sheila had butterflies in her stomach before the interview.

  • A

    seemed to be easy in her mind

  • B

    in a tizzy

  • C

    on pins and needles

    under pressure

  • D

    under pressure

Câu 8 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Most people would grab at the chance of working for that company.

  • A

    jump at

  • B

    seize

  • C

    neglect

  • D

    take

Câu 9 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

I believe Mr. Brown is the most suitable candidate for the job as he has all the necessary qualifications.

  • A

    acceptable

  • B

    inappropriate

  • C

    tailor-made

  • D

    proper

Câu 10 :

Choose the word which has OPPOSITE meaning to the underlined word.

The daughter of a blue-collar factory worker, Anne grew up on a council estate in Bracknell.

  • A

    physical

  • B

    manual

  • C

    laboring

  • D

    mental

Câu 11 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Previously financial matters were dealt with by qualified accountants, financial advisers.

  • A

    professional

  • B

    experienced

  • C

    incompetent

  • D

    skilled

Câu 12 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Almost half of the ____ are perfectly suitable for the vacancy.

  • A

    employees

  • B

    competitors

  • C

    candidates

  • D

    applications

Câu 13 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

There has been an increase in job ____, which is when two people agree to divide a full-time job into part-time jobs.

  • A

    dividing

  • B

    separating

  • C

    cutting

  • D

    sharing

Câu 14 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

You should ____ your resume and covering letter so they are as close a match as possible to the job.

  • A

    alter

  • B

    change

  • C

    direct

  • D

    tailor

Câu 15 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

____ receive an average of 60 applicants for every advertisement for a low- skilled job, and

20 for every skilled job.

  • A

    Employment

  • B

    Employees

  • C

    Employers

  • D

    The employed

Câu 16 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

 Most job interviews today ____ more than just a casual conversation with the hiring manager to see if someone is qualified for the job.

  • A

    indicate

  • B

    include

  • C

    contain

  • D

    involve

Câu 17 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Most job interviews today ____ more than just a casual conversation with the hiring manager to see if someone is qualified for the job.

  • A

    indicate

  • B

    include

  • C

    contain

  • D

    involve

Câu 18 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

It is important that applicants put modesty aside and show ____ in their CV.

  • A

    self-confidence

  • B

    self-control

  • C

    self-determination

  • D

    self- discipline

Câu 19 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Increasingly recruiters are looking for graduates who are ready for the global ____ and an international career.

  • A

    workforce

  • B

    workroom

  • C

    workstation

  • D

    workshop

Câu 20 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence

Fixed term employment also known as contract work is used for single projects or to replace workers on ____.

  • A

    permission

  • B

    leave

  • C

    goodbye

  • D

    absence

Câu 21 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Employers will often take on students for a ____ but you can also apply for an internship after you graduate.

  • A

    leap year

  • B

     gap year

  • C

    light year

  • D

    calendar year

Câu 22 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Over the past decade, there has been a significant ____ in full time work in Australia from 89% to approximately two-thirds of the workforce.

  • A

    increase

  • B

    reduce

  • C

    redundancy

  • D

    decline

Câu 23 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

A CV is a concise document which summarizes your past existing professional skills, proficiency and ____.

  • A

    qualifications

  • B

    experiences

  • C

    reputation

  • D

    feelings

Câu 24 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

The purpose of a CV is to ____ that you have the necessary skills to do the job for which you are applying.

  • A

    determine

  • B

    express

  • C

    demonstrate

  • D

    define

Câu 25 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

If your CV is always ____ then you can quite easily fill in those online applications because you have got all that information to hand.

  • A

    out-of-date

  • B

    up-to-date

  • C

    up-and-down

  • D

    up-and-coming

Câu 26 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

He has all the right ____ for the job.

  • A

    certificates

  • B

    degrees

  • C

    diplomas

  • D

    qualifications

Câu 27 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Before we apply for any jobs, we need to prepare a good CV and a ____ very carefully.

  • A

    resume

  • B

    job interview

  • C

    cover letter

  • D

    reference

Câu 28 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

My application was not successful; there were more than 4,000 applicants and only 20 were selected. I realized that my apprenticeship was very ____.

  • A

    demanding

  • B

    crowding

  • C

    competitive

  • D

    difficult

Câu 29 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

An apprentice is required to do several years' ____.

  • A

    coaching

  • B

    education

  • C

    formation

  • D

    training

Câu 30 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

According to everyone in the ____, she's a very good boss.

  • A

    apartment

  • B

    compartment

  • C

    department

  • D

    employment

Câu 31 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

She's looking for a better position with another ____.

  • A

    association

  • B

    firm

  • C

    house

  • D

    society

Câu 32 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

If you want a job, you have to ____ for one.

  • A

    applicate

  • B

    apply

  • C

    ask

  • D

    request

Câu 33 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

You'll probably have to ____ an application form.

  • A

    fill down

  • B

    fill in

  • C

    fill on

  • D

    fill through

Câu 34 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

If you are paid monthly, rather than weekly, you receive ____.

  • A

    revenue

  • B

    a reward

  • C

     a salary

  • D

    wages

Lời giải và đáp án

Câu 1 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

The number of people on unemployment benefits has dropped over the last two months.

  • A

    having benefits of being unemployed

  • B

    receiving unemployment compensation

  • C

    making use of being unemployed

  • D

    sending money to the government to support the unemployed

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

on unemployment benefits: trong diện trợ cấp thất nghiệp

A. having benefits of being unemployed: có lợi ích về việc thất nghiệp

B. receiving unemployment compensation: nhận tiền trợ cấp thất nghiệp

C. making use of being unemployed: tận dụng tình trạng thất nghiệp

D. sending money to the government to support the unemployed: gửi tiền cho chính phủ để hỗ trợ những người thất nghiệp

=> on unemployment benefit = receiving unemployment compensation

Câu 2 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

My mother has put money aside for her old age since she started to work in the factory.

  • A

    laid aside

  • B

    taken aside

  • C

    spent all

  • D

    lent me all

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng (put money aside : dành dụm tiền)

Lời giải chi tiết :

laid aside: để dành tiền

taken aside: gạt sang bên

spent all: tiêu hết tiền

lent me all: mượn hết tiền

=> put money aside=laid aside

Câu 3 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

Two employees have been sacked and 120 others face dismissal for joining earlier protests.

  • A

    recruitment

  • B

    redundancy

  • C

    employment

  • D

    application

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng (dismissal (n) đào thải)

Lời giải chi tiết :

recruitment (n) tuyển dụng

redundancy (n) dư thừa, loại bỏ

employment (n) tuyển dụng

application (n) ứng tuyển

=> dismissal = redundancy 

Câu 4 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

Frank, 41, applied for the post when the parish council advertised two vacancies.

  • A

     occupied positions

  • B

    job opportunities

  • C

    unavailable positions

  • D

    accommodated room

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng (vacancies (n) vị trí tuyển dụng )

Lời giải chi tiết :

A. occupied positions: vị trí đã có người 

B. job opportunities: cơ hội việc làm

C. unavailable positions: vị trí không có sẵn

D. accommodated room: phòng đã có người

=> vacancies = job opportunities

Câu 5 :

Indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences. 

Members tried their hands at the techniques to gain hands-on experience.

  • A

    relevant

  • B

    prior

  • C

    practical

  • D

    considerable

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng (hand -on (adj) thực tế, thực hành)

Lời giải chi tiết :

relevant (adj) liên quan

prior  (adj) trước

practical (adj) thực tế

considerable (adj) đáng kể

=> hands - on = relevant

Câu 6 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

With unemployment at a record level, retraining programmes would pay off in the long run.

  • A

    lastingly

  • B

    temporarily

  • C

    stably

  • D

    durably

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng (in the long run: trong lâu dài, về dài hạn)

Lời giải chi tiết :

lastingly (adv) lâu dài

temporarily (adv) tạm thời

stably (adv) ổn định

durably (adv) bền bỉ

=> in the long run >< temporarily 

Câu 7 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Sheila had butterflies in her stomach before the interview.

  • A

    seemed to be easy in her mind

  • B

    in a tizzy

  • C

    on pins and needles

    under pressure

  • D

    under pressure

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng (had butterflies in her stomach: lo lắng, hồi hộp)

Lời giải chi tiết :

seemed to be easy in her mind: cảm thấy dễ dàng trong tư tưởng

in a tizzy: lo lắng một chút

on pins and needles : lo lắng

under pressure: chịu áp lực

=> had butterflies in her stomach >< seemed to be easy in her mind

Câu 8 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Most people would grab at the chance of working for that company.

  • A

    jump at

  • B

    seize

  • C

    neglect

  • D

    take

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng (grab at: tập trung)

Lời giải chi tiết :

jump at (v) nhảy

seize (v) nắm bắt

neglect (v) thờ ơ

take (v) lấy

=> neglect >< grab at

Câu 9 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

I believe Mr. Brown is the most suitable candidate for the job as he has all the necessary qualifications.

  • A

    acceptable

  • B

    inappropriate

  • C

    tailor-made

  • D

    proper

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng (suitable (adj) phù hợp)

Lời giải chi tiết :

acceptable (adj) chấp nhận được

inappropriate (adj) không phù hợp

tailor-made (adj) hoàn toàn thích hợp

proper (adj) phù hợp 

=> inappropriate >< suitable 

Câu 10 :

Choose the word which has OPPOSITE meaning to the underlined word.

The daughter of a blue-collar factory worker, Anne grew up on a council estate in Bracknell.

  • A

    physical

  • B

    manual

  • C

    laboring

  • D

    mental

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng (blue-collar (adj) lao động tay chân)

Lời giải chi tiết :

physical (adj) thể chất, vật chất

manual (adj) tay chân

laboring (adj) làm công, được thuê mướn

mental (adj) trí óc, tư duy

=> blue-collar >< mental

Câu 11 :

Indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Previously financial matters were dealt with by qualified accountants, financial advisers.

  • A

    professional

  • B

    experienced

  • C

    incompetent

  • D

    skilled

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng (qualified (adj) có kĩ năng, năng lực)

Lời giải chi tiết :

professional (adj) chuyên nghiệp

experienced (adj) có kinh nghiệm

incompetent (adj) không đủ kĩ năng

skilled (adj) có kĩ năng

=> qualified >< incompetent

Câu 12 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Almost half of the ____ are perfectly suitable for the vacancy.

  • A

    employees

  • B

    competitors

  • C

    candidates

  • D

    applications

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

employees (n) nhân viên, người làm thuê

competitors (n) thí sinh

candidates (n) ứng viên, người xin việc

applications (n) đơn xin việc

=> Almost half of the candidates are perfectly suitable for the vacancy.

Tạm dịch :Gần một nửa số ứng viên hoàn toàn phù hợp với vị trí tuyển dụng.

Câu 13 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

There has been an increase in job ____, which is when two people agree to divide a full-time job into part-time jobs.

  • A

    dividing

  • B

    separating

  • C

    cutting

  • D

    sharing

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

dividing: chia, phân chia

separating : chia nhỏ

cutting: cắt

sharing: chia sẻ

Cụm từ job sharing: chia sẻ việc làm

=> There has been an increase in job sharing, which is when two people agree to divide a full-time job into part-time jobs.

Tạm dịch: Đã có sự gia tăng trong việc chia sẻ công việc, đó là khi hai người đồng ý chia công việc toàn thời gian thành các công việc bán thời gian.

Câu 14 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

You should ____ your resume and covering letter so they are as close a match as possible to the job.

  • A

    alter

  • B

    change

  • C

    direct

  • D

    tailor

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng

Lời giải chi tiết :

alter (v) thay đổi

change (v) thay đổi

direct (v) trực tiếp

tailor (v) thiết kế, may

=> You should tailor your resume and covering letter so they are as close a match as possible to the job.

Tạm dịch:Bạn nên điều chỉnh sơ yếu lý lịch và thư xin việc sao cho phù hợp nhất với công việc.

Câu 15 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

____ receive an average of 60 applicants for every advertisement for a low- skilled job, and

20 for every skilled job.

  • A

    Employment

  • B

    Employees

  • C

    Employers

  • D

    The employed

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ loại

Lời giải chi tiết :

Employment : việc làm

Employees : người làm thuê

Employers : người chủ thuê

The employed: người được thuê

=> Employers receive an average of 60 applicants for every advertisement for a low- skilled job, and20 for every skilled job.

Tạm dịch:Các nhà tuyển dụng nhận được trung bình 60 người nộp đơn cho mỗi quảng cáo cho một công việc có kỹ năng thấp và 20 cho mỗi công việc có kỹ năng.

Câu 16 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

 Most job interviews today ____ more than just a casual conversation with the hiring manager to see if someone is qualified for the job.

  • A

    indicate

  • B

    include

  • C

    contain

  • D

    involve

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vụng

Lời giải chi tiết :

indicate: chỉ ra

include : bao gồm

contain: chứa (về đồ vật)

involve: liên quan

=> Most job interviews today include more than just a casual conversation with the hiring manager to see if someone is qualified for the job.

Tạm dịch: Hầu hết các cuộc phỏng vấn việc làm ngày nay không chỉ bao gồm một cuộc trò chuyện thông thường với người quản lý tuyển dụng để xem liệu ai đó có đủ tiêu chuẩn cho công việc hay không.

Câu 17 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Most job interviews today ____ more than just a casual conversation with the hiring manager to see if someone is qualified for the job.

  • A

    indicate

  • B

    include

  • C

    contain

  • D

    involve

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vụng

Lời giải chi tiết :

indicate: chỉ ra

include : bao gồm

contain: chứa (về đồ vật)

involve: liên quan

=> Most job interviews today include more than just a casual conversation with the hiring manager to see if someone is qualified for the job.

Tạm dịch: Hầu hết các cuộc phỏng vấn việc làm ngày nay không chỉ bao gồm một cuộc trò chuyện thông thường với người quản lý tuyển dụng để xem liệu ai đó có đủ tiêu chuẩn cho công việc hay không.

Câu 18 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

It is important that applicants put modesty aside and show ____ in their CV.

  • A

    self-confidence

  • B

    self-control

  • C

    self-determination

  • D

    self- discipline

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng

Lời giải chi tiết :

self-confidence (n) sự tự tin

self-control (n) sự tự chủ

self-determination (n) sự tự quyết

self- discipline (n) sự tự kỉ luật

=> It is important that applicants put modesty aside and show self-confidence in their CV.

Tạm dịch:Điều quan trọng là các ứng viên phải đặt sự khiêm tốn sang một bên và thể hiện sự tự tin trong CV của họ.

Câu 19 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Increasingly recruiters are looking for graduates who are ready for the global ____ and an international career.

  • A

    workforce

  • B

    workroom

  • C

    workstation

  • D

    workshop

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

workforce : nguồn lực lao động

workroom : phòng làm việc

workstation : xưởng, trạm lao động

workshop: nơi làm việc, hội thảo

=> Increasingly recruiters are looking for graduates who are ready for the global workforce and an international career.

Tạm dịch: Các nhà tuyển dụng ngày càng tìm kiếm những sinh viên tốt nghiệp đã sẵn sàng cho lực lượng lao động toàn cầu và sự nghiệp quốc tế.

Câu 20 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence

Fixed term employment also known as contract work is used for single projects or to replace workers on ____.

  • A

    permission

  • B

    leave

  • C

    goodbye

  • D

    absence

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng

Lời giải chi tiết :

permission (n) sự xin phép

leave (n) ngày nghỉ

goodbye (n) lời chia tay, tạm biệt

absence(n) sự vắng mặt

Cụm từ on (long) leave: trong kì nghỉ phép (công việc)

=> Fixed term employment also known as contract work is used for single projects or to replace workers on leave .

Tạm dịch:Việc làm có thời hạn cố định còn được gọi là công việc theo hợp đồng được sử dụng cho các dự án đơn lẻ hoặc để thay thế công nhân nghỉ phép.

Câu 21 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Employers will often take on students for a ____ but you can also apply for an internship after you graduate.

  • A

    leap year

  • B

     gap year

  • C

    light year

  • D

    calendar year

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

leap year: một năm nhuận

gap year : một năm nghỉ lấy trải nghiệm

light year : một năm ánh sáng

calendar year: một năm dương lịch

=> Employers will often take on students for a gap year but you can also apply for an internship after you graduate.

Tạm dịch: Các nhà tuyển dụng thường sẽ nhận sinh viên trong khoảng thời gian nghỉ ngắn hạn nhưng bạn cũng có thể xin thực tập sau khi tốt nghiệp

Câu 22 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Over the past decade, there has been a significant ____ in full time work in Australia from 89% to approximately two-thirds of the workforce.

  • A

    increase

  • B

    reduce

  • C

    redundancy

  • D

    decline

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng 

Lời giải chi tiết :

increase: sự tăng gia tăng

reduce: sự cắt giảm

redundancy: sự dư thừa

decline: sự giảm 

Đáp án D phù hợp nhất vì dựa vào dữ kiện from 89% to approximately two-thirds

=> Over the past decade, there has been a significant decline in full time work in Australia from 89% to approximately two-thirds of the workforce.

Tạm dịch: Trong thập kỷ qua, lượng lao động toàn thời gian ở Úc đã giảm đáng kể từ 89% xuống còn xấp xỉ 2/3 lực lượng lao động.

Câu 23 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

A CV is a concise document which summarizes your past existing professional skills, proficiency and ____.

  • A

    qualifications

  • B

    experiences

  • C

    reputation

  • D

    feelings

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

qualifications (n) bằng cấp, năng lực

experiences (n) kinh nghiệm

reputation (n) danh tiếng

feelings (n) cảm xúc

=> A CV is a concise document which summarizes your past existing professional skills, proficiency and experiences .

Tạm dịch: Sơ yếu lí lịch là một tài liệu ngắn gọn tóm tắt các kỹ năng chuyên môn, trình độ và kinh nghiệm hiện có trong quá khứ của bạn.

Câu 24 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

The purpose of a CV is to ____ that you have the necessary skills to do the job for which you are applying.

  • A

    determine

  • B

    express

  • C

    demonstrate

  • D

    define

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng

Lời giải chi tiết :

determine (v) xác định

express (v) diễn tả

demonstrate (v) chứng minh

define(v) định nghĩa

=>  The purpose of a CV is to demonstrate that you have the necessary skills to do the job for which you are applying.

Tạm dịch: Mục đích của CV là để chứng minh rằng bạn có các kỹ năng cần thiết để thực hiện công việc mà bạn đang ứng tuyển.

Câu 25 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

If your CV is always ____ then you can quite easily fill in those online applications because you have got all that information to hand.

  • A

    out-of-date

  • B

    up-to-date

  • C

    up-and-down

  • D

    up-and-coming

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

out-of-date : hết hạn, lỗi thơi

up-to-date : mới mẻ, được cập nhật

up-and-down : lên xuống thất thường

up-and-coming: khả thi, đầy hứa hẹn

=>  If your CV is always up-to-date then you can quite easily fill in those online applications because you have got all that information to hand.

Tạm dịch: Nếu CV của bạn luôn được cập nhật thì bạn có thể dễ dàng điền vào các ứng dụng trực tuyến đó vì bạn đã có tất cả thông tin đó.

Câu 26 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

He has all the right ____ for the job.

  • A

    certificates

  • B

    degrees

  • C

    diplomas

  • D

    qualifications

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: từ vựng

Lời giải chi tiết :

certificates (n) chứng chỉ (của trung tâm, học viên)

degrees : bằng (của đại học)

diplomas : bằng (của trường THPT)

qualifications: năng lực, trình độ

=> He has all the right qualifications for the job.

Tạm dịch: Anh ấy có tất cả các bằng cấp phù hợp cho công việc.

Câu 27 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

Before we apply for any jobs, we need to prepare a good CV and a ____ very carefully.

  • A

    resume

  • B

    job interview

  • C

    cover letter

  • D

    reference

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

resume (n) hồ sơ, sơ yếu lý lịch ( bản chi tiết đầy đủ hơn CV)

B.job interview: buổi phỏng vấn

cover letter : thư xin việc

reference: thông tin tham khảo

=> Before we apply for any jobs, we need to prepare a good CV and a cover letter very carefully.

Tạm dịch: Trước khi nộp đơn xin việc, chúng ta cần chuẩn bị một bản CV thật tốt và một lá thư xin việc thật kỹ càng.

Câu 28 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

My application was not successful; there were more than 4,000 applicants and only 20 were selected. I realized that my apprenticeship was very ____.

  • A

    demanding

  • B

    crowding

  • C

    competitive

  • D

    difficult

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

demanding (adj) đòi hỏi, khắt khe

crowding (adj) đông đúc

competitive (adj) có tính cạnh tranh

difficult (adj) khó khăn

=> My application was not successful; there were more than 4,000 applicants and only 20 were selected. I realized that my apprenticeship was very competitive .

Tạm dịch: Đơn đăng ký của tôi không thành công; có hơn 4.000 người nộp đơn và chỉ 20 người được chọn. Tôi nhận ra rằng việc học nghề của tôi rất cạnh tranh.

Câu 29 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

An apprentice is required to do several years' ____.

  • A

    coaching

  • B

    education

  • C

    formation

  • D

    training

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

coaching (n) sự huấn luyện (về thể chất)

education (n) sự giáo dục

formation (n) sự hình thành

training (n) sự huấn luyên, đào tạo (về kĩ năng, năng lực)

=> An apprentice is required to do several years’ training.

Tạm dịch: Người học việc được yêu cầu đào tạo vài năm.

Câu 30 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

According to everyone in the ____, she's a very good boss.

  • A

    apartment

  • B

    compartment

  • C

    department

  • D

    employment

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

apartment (n) căn hộ

compartment (n) ngăn, vách nhà

department (n) văn phòng

employment (n) việc làm

=> According to everyone in the department , she's a very good boss.

Tạm dịch: Theo mọi người trong bộ phận, cô ấy là một người sếp rất tốt.

Câu 31 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

She's looking for a better position with another ____.

  • A

    association

  • B

    firm

  • C

    house

  • D

    society

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

association (n) liên minh, đoàn thể

firm (n) công ty

house (n) nhà

society (n) xã hội

=> She's looking for a better position with another firm .

Tạm dịch:Cô ấy đang tìm kiếm một vị trí tốt hơn với một công ty khác.

Câu 32 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

If you want a job, you have to ____ for one.

  • A

    applicate

  • B

    apply

  • C

    ask

  • D

    request

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

applicate : nộp đơn

apply + for: ứng tuyển 

ask + for : xin 

request + for: yêu cầu

=> If you want a job, you have to apply for one.

Tạm dịch: Nếu bạn muốn có một công việc, bạn phải nộp đơn xin việc.

Câu 33 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

You'll probably have to ____ an application form.

  • A

    fill down

  • B

    fill in

  • C

    fill on

  • D

    fill through

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Cụm động từ

Lời giải chi tiết :

fill in + N: điền vào

=> You'll probably have to fill in an application form.

Tạm dịch: Có thể bạn sẽ phải điền vào một mẫu đơn.

Câu 34 :

Choose the best one (A, B, C or D) to complete the sentence 

If you are paid monthly, rather than weekly, you receive ____.

  • A

    revenue

  • B

    a reward

  • C

     a salary

  • D

    wages

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Từ vựng

Lời giải chi tiết :

revenue : lợi nhuận

a reward : giải thưởng

a salary : tiền lương (theo tháng)

wages: tiền lương (theo giờ)

=>  If you are paid monthly, rather than weekly, you receive a salary.

Tạm dịch: Nếu bạn được trả hàng tháng, thay vì hàng tuần, bạn sẽ nhận được tiền lương.

close