Trắc nghiệm Review 2 Ngữ âm Tiếng Anh 12 mới

Đề bài

Câu 1 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently form that of the rest.

  • A

    advises

  • B

    raises

  • C

    devises

  • D

    goes

Quảng cáo
decumar
Câu 2 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently form that of the rest.

  • A

    rose

  • B

    lose

  • C

    close

  • D

    chose

Câu 3 :

Choose the word (A, B, C or D) that has different stress from that of the rest.

  • A

    express

  • B

    effort

  • C

    office

  • D

    comment

Câu 4 :

Choose the word (A, B, C or D) that has different stress from that of the rest.

  • A

    economic

  • B

    experience

  • C

    entertainment

  • D

    introduction

Câu 5 :

Choose the word (A, B, C or D) that has different stress from that of the rest.

  • A

    history

  • B

    depression

  • C

    invention

  • D

    completely

Câu 6 :

Choose the word that is stressed differently from the rest.

  • A

    hospital

  • B

    inflation

  • C

    policy

  • D

    constantly

Câu 7 :

Choose the word that is stressed differently from the rest.

  • A

    government

  • B

    consumer

  • C

    domestic

  • D

    production

Câu 8 :

Choose the word that is stressed differently from the rest.

  • A

    priority

  • B

    industry

  • C

    subsidy

  • D

    qualify

Câu 9 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest.

  • A

    choice

  • B

    chemist

  • C

    each

  • D

    achieve

Câu 10 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest.

  • A

    applicant

  • B

    identity

  • C

    indicate

  • D

    chemistry

Câu 11 :

Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • A

    possible

  • B

    company

  • C

    job

  • D

    responsible

Câu 12 :

Choose the word that has the stress differently from that of the other words.

  • A

    experience

  • B

    concentrate

  • C

    enthusiasm

  • D

    certificate

Câu 13 :

Choose the word that has the stress differently from that of the other words.

  • A

    interview

  • B

    interviewee

  • C

    interviewer

  • D

    industry

Câu 14 :

Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • A

    prepared

  • B

    called

  • C

    expressed

  • D

    employed

Câu 15 :

Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • A

    should

  • B

    young

  • C

    couple

  • D

    rough

Lời giải và đáp án

Câu 1 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently form that of the rest.

  • A

    advises

  • B

    raises

  • C

    devises

  • D

    goes

Đáp án : D

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm đuôi s,es

Lời giải chi tiết :

advises /ədˈvaɪzɪz/ 

raises /ˈreɪzɪz/

devises /dɪˈvaɪzɪz/

goes /gəʊz/

Đáp án D đọc là /z/, các đáp án còn lại đọc là /iz/

Câu 2 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently form that of the rest.

  • A

    rose

  • B

    lose

  • C

    close

  • D

    chose

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm

Lời giải chi tiết :

rose /rəʊz/

lose /luːz/

close /kləʊs/

chose /ʧəʊz/

Đáp án B đọc là /uː/, các đáp án còn lại đọc là /əʊ/

Câu 3 :

Choose the word (A, B, C or D) that has different stress from that of the rest.

  • A

    express

  • B

    effort

  • C

    office

  • D

    comment

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

express /ɪksˈprɛs/

effort /ˈɛfət/ 

office /ˈɒfɪs/

comment /ˈkɒmɛnt/

Đáp án A trọng âm rơi vào âm thứ 2, các đáp án còn lại rơi vào âm thứ nhất

Câu 4 :

Choose the word (A, B, C or D) that has different stress from that of the rest.

  • A

    economic

  • B

    experience

  • C

    entertainment

  • D

    introduction

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

economic /ˌiːkəˈnɒmɪk/

experience /ɪksˈpɪərɪəns/

entertainment /ˌɛntəˈteɪnmənt/ 

introduction /ˌɪntrəˈdʌkʃən/

Đáp án B trọng âm rơi vào âm thứ 2, các đáp án còn lại rơi vào âm thứ 3

Câu 5 :

Choose the word (A, B, C or D) that has different stress from that of the rest.

  • A

    history

  • B

    depression

  • C

    invention

  • D

    completely

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

history /ˈhɪstəri/

depression /dɪˈprɛʃən/

invention /ɪnˈvɛnʃən/

completely /kəmˈpliːtli/

Đáp án A trọng âm rơi vào âm thứ 1, các đáp án còn lại rơi âm thứ 2

Câu 6 :

Choose the word that is stressed differently from the rest.

  • A

    hospital

  • B

    inflation

  • C

    policy

  • D

    constantly

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

hospital /ˈhɒspɪtl/ 

inflation /ɪnˈfleɪʃən/

policy /ˈpɒlɪsi/

constantly /ˈkɒnstəntli/

Đáp án B trọng âm rơi âm thứ 2, các đáp án còn lại rơi âm thứ 1

Câu 7 :

Choose the word that is stressed differently from the rest.

  • A

    government

  • B

    consumer

  • C

    domestic

  • D

    production

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

government /ˈgʌvnmənt/

consumer /kənˈsjuːmə/

domestic /dəʊˈmɛstɪk/

production /prəˈdʌkʃən/

Đáp án A trọng âm rơi âm thứ 1, các đáp án còn lại rơi âm thứ 2

Câu 8 :

Choose the word that is stressed differently from the rest.

  • A

    priority

  • B

    industry

  • C

    subsidy

  • D

    qualify

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

priority /praɪˈɒrɪti/

industry /ˈɪndəstri/

subsidy /ˈsʌbsɪdi/

qualify /ˈkwɒlɪfaɪ/

Đáp án A trọng âm rơi âm thứ 2, các âm còn lại rơi âm thứ 1

Câu 9 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest.

  • A

    choice

  • B

    chemist

  • C

    each

  • D

    achieve

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm "ch"

Lời giải chi tiết :

choice /ʧɔɪs/

chemist /ˈkɛmɪst/

each /iːʧ/

achieve /əˈʧiːv/

Đáp án B đọc là /k/, các đáp án còn lại đọc là /ʧ/

Câu 10 :

Choose the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest.

  • A

    applicant

  • B

    identity

  • C

    indicate

  • D

    chemistry

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm'i'

Lời giải chi tiết :

applicant /ˈæplɪkənt/

identity /aɪˈdɛntɪti/

indicate /ˈɪndɪkeɪt/

chemistry /ˈkɛmɪstri/

Đáp án B đọc là /aɪ/, các đáp án còn lại đọc là /ɪ/

Câu 11 :

Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • A

    possible

  • B

    company

  • C

    job

  • D

    responsible

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm

Lời giải chi tiết :

possible /ˈpɒsəbl/

company /ˈkʌmpəni/

job /ʤɒb/

responsible /rɪsˈpɒnsəbl/

Đáp án B đọc là /ʌ/, các đáp án còn lại đọc là /ɒ/

Câu 12 :

Choose the word that has the stress differently from that of the other words.

  • A

    experience

  • B

    concentrate

  • C

    enthusiasm

  • D

    certificate

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

experience /ɪksˈpɪərɪəns/

concentrate /ˈkɒnsəntreɪt/

enthusiasm /ɪnˈθjuːzɪæzm/

certificate /səˈtɪfɪkeɪt/

Đáp án B có trọng âm rơi âm thứ 1, các đáp án còn lại rơi âm thứ 2

Câu 13 :

Choose the word that has the stress differently from that of the other words.

  • A

    interview

  • B

    interviewee

  • C

    interviewer

  • D

    industry

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Kiến thức: Trọng âm

Lời giải chi tiết :

interview /ˈɪntəvjuː/

interviewee /ˌɪntəvju(ː)ˈiː/

interviewer /ˈɪntəvjuːə/

industry /ˈɪndəstri/

Đáp án B có trọng âm rơi âm thứ 3, các đáp án còn lại rơi âm thứ 1

Câu 14 :

Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • A

    prepared

  • B

    called

  • C

    expressed

  • D

    employed

Đáp án : C

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm –ed

Lời giải chi tiết :

prepared /prɪˈpeəd/ 

called /kɔːld/

expressed /ɪksˈprɛst/

employed /ɪmˈplɔɪd/

Đáp án C đọc là /t/, các đáp án còn lại đọc là /d/

Câu 15 :

Pick out the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others.

  • A

    should

  • B

    young

  • C

    couple

  • D

    rough

Đáp án : A

Phương pháp giải :

Kiến thức: Phát âm

Lời giải chi tiết :

should /ʃʊd/

young /jʌŋ/

couple /ˈkʌpl/

rough /rʌf/

Đáp án A đọc là /ʊ/, các đáp án còn lại đọc là /ʌ/

close