Cumulative Review 4 - SBT Tiếng Anh 10 Friends Global

1. Listen to four speakers talking about their shopping habits. Match speakers 1-4 with the item below that they are most likely to buy. 2. Listen again. Match speakers 1-4 with sentences A-E. There is one extra sentence. 3. Work in pairs. There are plans to open new businesses in your town. Which one of the shops and services below would be most successful and why? Why are you rejecting the other options? Write notes below. 4. Read the three texts. For each text, choose the correct answer (a, b

Tổng hợp đề thi giữa kì 2 lớp 10 tất cả các môn - Chân trời sáng tạo

Toán - Văn - Anh - Lí - Hóa - Sinh

Quảng cáo
Lựa chọn câu để xem lời giải nhanh hơn

Bài 1

Listening 

1. Listen to four speakers talking about their shopping habits. Match speakers 1-4 with the item below that they are most likely to buy. 

(Nghe bốn diễn giả nói về thói quen mua sắm của họ. Ghép loa 1-4 với mặt hàng bên dưới mà họ có nhiều khả năng mua nhất.)

an album               an electronic device                   earrings

a guitar                 an e-book                   some potatoes         a dress

Speaker 1: ________________

Speaker 2: ________________

Speaker 3: ________________

Speaker 4: ________________

Phương pháp giải:

Nghĩa của từ vựng

  • album: album 

  • electronic device: thiết bị điện tử

  • earrings: khuyên tai

  • guitar: đàn ghita

  • e-book: sách điện tử

  • potato: khoai tây

  • dress: đầm

Bài nghe 

1.

I often meet up with some friends at the weekend to go into town. We get the bus in and we spend all days going around the shop. There is a great close shop at the city center.  And sometimes they have sale. We have a lot of fun trying things on at the fitting room, and I always manage to find a bagain. I have to get a new wardrobe soon because all of my cabinets are full. 

2. 

I hardly ever go to the shop really.  And i can't stand close shopping. The only thing i've spent my money on is a new download for my e-reader. My friends know that i love reading so they gave it to me for my birthday last year. I'm really keen on science fiction and I read at least one book every week. Books are always so much better than films, I find. So i don't go to the cinema often. Give me an ebook any day.

3. 

I try really hard not to waste my money as I haven't got a lot of it. My trip isn't very well paid, so i can't afford a new phone a tablet or anything that.  But i do enjoy going to to our local farmer’s market on Saturrday morning. The food is always so fresh and is often much cheaper than the supermarket. There are all kinds of special offers on vegetables if you buy a large quantity. So that's what I usually do.

4.

 I guess the thing that i spend much money on is music. Listen to it all the time. I don't you my MP3 player anymore as i have a nice new which sound quite good. I download most of my music and I have a few CDS that people have given me. But for me, the best way to listen to music is on the old records from the past. I started collection and I love going to old records shop to see what I can find.

Lời giải chi tiết:

Speaker 1: a dress

Thông tin: “We have a lot of fun trying things on at the fitting room, and I always manage to find a bargain”

Speaker 2: an e-book                   

Thông tin: “Give me an ebook any day.”

Speaker 3: some potatoes         

Thông tin: “But i do enjoy going to to our local farmer’s market on Saturrday morning.”

Speaker 4: an album               

Thông tin: “I love going to old records shop to see what I can find.”

Quảng cáo
decumar

Bài 2

2. Listen again. Match speakers 1-4 with sentences A-E. There is one extra sentence. 

(Lắng nghe một lần nữa. Nối người nói 1-4 với câu A-E. Có một câu thừa.)

A  Speaker _____ buys something which is not often used today 

B  Speaker_____ spends money online. 

C  Speaker _____ only saves money by buying a lot of something 

D  Speaker _____ pays for things with somebody else's money. 

Speaker _____  is running out of space for all the things he / she buys. 

Lời giải chi tiết:

A. Speaker 4 B. Speaker 2 C.  Speaker 3 D. X E. Speaker 1

A  Speaker 4 buys something which is not often used today 

(Người nói 4 mua một cái gì đó không thường được sử dụng ngày nay.)

Thông tin: “I have to get a new wardrobe soon because all of my cabinets are full.” 

B  Speaker 2 spends money online. 

(Người nói 2 tiêu tiền trực tuyến.)

Thông tin: “The only thing I've spent my money on is a new download for my e-reader”

C  Speaker 3 only saves money by buying a lot of something.

(Người nói 3 chỉ tiết kiệm tiền bằng cách mua nhiều thứ.)

Thông tin: “There are all kinds of special offers on vegetables if you buy a large quantity. So that's what I usually do.”

D  Speaker X pays for things with somebody else's money. 

(Người nói … thanh toán mọi thứ bằng tiền của người khác.)

Thông tin: No

Speaker 1 is running out of space for all the things he / she buys. 

(Người nói 1 sắp hết chỗ chứa cho tất cả những thứ anh ấy / cô ấy mua.)

Thông tin: “But for me, the best way to listen to music is on the old records from the past.”

Bài 3

Speaking 

3. Work in pairs. There are plans to open new businesses in your town. Which one of the shops and services below would be most successful and why? Why are you rejecting the other options? Write notes below. 

(Làm việc theo cặp. Có kế hoạch mở doanh nghiệp mới trong thị trấn của bạn. Cửa hàng và dịch vụ nào dưới đây sẽ thành công nhất và tại sao? Tại sao bạn lại từ chối các lựa chọn khác? Viết ghi chú bên dưới.)

baker's             charity shop           clothes shop               estate agent's

jeweller's           takeaway

Choices: ________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Reasons for rejecting other options:  __________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Phương pháp giải:

Nghĩa của từ vựng

  • baker’s: tiệm bánh

  • charity shop: cửa hàng từ thiện

  • clothes shop: cửa hàng quần áo

  • takeaway: đồ ăn uống mang đi 

  • estate agent's: công ty bất động sản

  • jeweller's: cửa hàng trang sức

Lời giải chi tiết:

Choices: takeaway, clothes shop

  • clothes shop: Although there are many clothes shops, the style is old and unfashionable. A new clothes shop with many trendy styles will attract a lot of customers.

  • takeaway: A lot of primary schools and secondary schools are located here. Takeaway is a good investment to help children save time and money to have breakfast.  

Reasons for rejecting other options:  

  • estate agent's: the economic situation is going down, people tend to save money, they hardly want to invest in this sector.

  • jeweler's: my area is quite poor, and they mostly don’t pay much attention to this kind of product.

  • charity shop: it may bring benefits, but it needs to take a very long time and it also needs sponsors.

  • baker’s: there are many bakeries on the street and they sell various cakes, it’s hard to compete. 

(Lựa chọn: đồ ăn mang đi, cửa hàng quần áo

• cửa hàng quần áo: Mặc dù có nhiều cửa hàng quần áo nhưng phong cách cũ và không hợp thời trang. Một shop quần áo mới với nhiều kiểu dáng hợp thời trang sẽ thu hút được rất nhiều khách hàng.

• Takeaway: Rất nhiều trường học cấp 1 và cấp 2 nằm ở đây. Đồ ăn mang đi là một khoản đầu tư tốt để giúp trẻ em tiết kiệm thời gian và tiền bạc để ăn sáng.

Lý do từ chối các tùy chọn khác:

• Đại lý bất động sản: tình hình kinh tế đi xuống, người dân có xu hướng tiết kiệm, hầu như không muốn đầu tư vào lĩnh vực này.

• cửa hàng bán đồ trang sức: khu vực của tôi khá nghèo nàn và họ hầu như không quan tâm nhiều đến loại sản phẩm này.

• cửa hàng từ thiện: có thể mang lại lợi ích nhưng cần thời gian rất lâu và cũng cần có nhà tài trợ.

• baker’s: có rất nhiều tiệm bánh trên đường và họ bán nhiều loại bánh khác nhau, rất khó để cạnh tranh.)

Bài 4

Reading 

4. Read the three texts. For each text, choose the correct answer (a, b or c). 

(Đọc ba văn bản. Đối với mỗi văn bản, chọn câu trả lời đúng (a, b hoặc c).)

Best TV moments

The highlight of last night's television was the first episode of the reality show Secret Millionaire. The idea behind the show is for a millionaire to take on a new identity and go into poor areas of their city to find three charities to give some of their money to. They spend a week working with the organisations, revealing their true identity at the end of the programme. At this point, they give each of the charities a cheque for tens of thousands of pounds. Last night's show had more drama than usual - you'll have to watch to find out why - but finished with millionaire music producer David King donating £50,000 to the charities he had worked with. 

1 The author of the text wants to 

  1. give advice to millionaires on what to do with their money.

  2. give an opinion on a TV programme. 

  3. explain how reality shows can be good for society. 

What’s in a sofa?

When three students bought a sofa from a charity shop, they got more than they paid for. When they brought the sofa home, they discovered an envelope full of $20 notes hidden under the cushions. They continued to look and found more envelopes! By the time they finished, they had over $40,000. At first, the students began to talk about what they would do with the money. One said he would buy his mum a new car. But when they found a woman's name on one of the envelopes, they knew that they had to give it back. They called the woman who was so delighted to hear from them that she gave them $1,000 for returning her money. 

2 What was the students' first idea when they realised they had $40,000? 

  1. To split up the money and spend it 

  2. To find the person who it belonged to

  3. To call the charity shop about the sofa 

Calling all students!

Are you over seventeen years and six months old and in full-time education? Then why not open an account with us? With our Student Account, you get all the usual offers: free online banking and access to your money twenty-four hours a day, seven days a week. But on top of that, we won't charge you for going over your limit (up to £1,400). We also have a new banking app that you can use to manage your money more easily. If you want a flexible way to look after your money, our Student Account is the one for you. To open an account, fill in the application form on our website, or call your nearest branch for more information. 

3 The text gives readers 

  1. some information about different kinds of bank accounts 

  2. tips on how to manage your money as a student 

  3. a number of reasons why they should open one particular account 

Phương pháp giải:

Bài dịch

Khoảnh khắc truyền hình hay nhất

Tâm điểm trên sóng truyền hình tối qua là tập đầu tiên của chương trình truyền hình thực tế Bí mật triệu phú. Ý tưởng đằng sau chương trình là để một triệu phú có một danh tính mới và đi đến những khu vực nghèo khó trong thành phố của họ để tìm ba tổ chức từ thiện để trao một số tiền của họ. Họ dành một tuần để làm việc với các tổ chức, tiết lộ danh tính thực sự của họ vào cuối chương trình. Tại thời điểm này, họ đưa cho mỗi tổ chức từ thiện một tấm séc trị giá hàng chục nghìn bảng Anh. Chương trình tối qua có nhiều kịch tính hơn bình thường - bạn sẽ phải xem để tìm hiểu lý do - nhưng kết thúc với việc nhà sản xuất âm nhạc triệu phú David King quyên góp 50.000 bảng Anh cho các tổ chức từ thiện mà ông đã làm việc cùng.

Có gì trên ghế sofa?

Khi ba sinh viên mua một chiếc ghế sofa từ một cửa hàng từ thiện, họ đã nhận được nhiều hơn số tiền họ phải trả. Khi mang chiếc ghế sofa về nhà, họ phát hiện ra một phong bì đựng đầy những tờ 20 đô la được giấu dưới đệm. Họ tiếp tục xem xét và tìm thấy nhiều phong bì hơn! Vào thời điểm họ hoàn thành, họ đã có hơn 40.000 đô la. Lúc đầu, các sinh viên bắt đầu nói về những gì họ sẽ làm với số tiền. Một người nói rằng anh ta sẽ mua cho mẹ mình một chiếc xe hơi mới. Nhưng khi họ tìm thấy tên một người phụ nữ trên một trong các phong bì, họ biết rằng họ phải trả lại. Họ gọi cho người phụ nữ rất vui mừng khi biết tin từ họ rằng cô ấy đã đưa cho họ 1.000 đô la để trả lại tiền cho cô ấy.

Kêu gọi tất cả học sinh!

Bạn trên mười bảy tuổi sáu tháng và đang học toàn thời gian? Vậy tại sao không mở một tài khoản với chúng tôi? Với Tài khoản Sinh viên của chúng tôi, bạn nhận được tất cả các ưu đãi thông thường: ngân hàng trực tuyến miễn phí và truy cập vào tiền của bạn hai mươi bốn giờ một ngày, bảy ngày một tuần. Nhưng trên hết, chúng tôi sẽ không tính phí bạn nếu bạn vượt quá giới hạn của mình (lên đến £ 1,400). Chúng tôi cũng có một ứng dụng ngân hàng mới mà bạn có thể sử dụng để quản lý tiền của mình dễ dàng hơn. Nếu bạn muốn một cách linh hoạt để quản lý tiền của mình, thì Tài khoản Sinh viên của chúng tôi là tài khoản dành cho bạn. Để mở tài khoản, hãy điền vào đơn đăng ký trên trang web của chúng tôi hoặc gọi đến chi nhánh gần nhất của bạn để biết thêm thông tin.

Lời giải chi tiết:

1. b 2. a 3. c

1 The author of the text wants to 

b. give an opinion on a TV programme. 

(Tác giả của văn bản muốn

b. đưa ra ý kiến về một chương trình truyền hình.)

Thông tin: “Last night's show had more drama than usual - you'll have to watch to find out why”

2 What was the students' first idea when they realised they had $40,000? 

a. To split up the money and spend it 

(Ý tưởng đầu tiên của sinh viên khi họ nhận ra mình có 40.000 đô la là gì?

a. Chia tiền và tiêu nó)

Thông tin: “At first, the students began to talk about what they would do with the money. One said he would buy his mum a new car.”

3 The text gives readers 

c. a number of reasons why they should open one particular account 

(Văn bản mang đến cho người đọc

c. một số lý do tại sao họ nên mở một tài khoản cụ thể)

Thông tin: “free online banking and access to your money twenty-four hours a day, seven days a week won't charge you for going over your limit.”

Bài 5

5. Look back at questions 1-3 in exercise 4. Explain in your own words why the other options are not correct. 

(Nhìn lại câu hỏi 1-3 trong bài tập 4. Giải thích bằng lời của bạn tại sao các phương án khác không đúng.)

Lời giải chi tiết:

1 The author of the text wants to 

a. give advice to millionaires on what to do with their money.

b. give an opinion of a TV programme. 

c. explain how reality shows can be good for society. 

=> Không chọn A / C: không có thông tin đề cập

2 What was the students' first idea when they realised they had $40,000? 

a. To split up the money and spend it 

b. To find the person who it belonged to

c. To call the charity shop about the sofa 

=> Không chọn C: không có thông tin đề cập.

      Không chọn B: “But when they found a woman's name on one of the envelopes, they knew that they had to give it back”

(Nhưng khi họ tìm thấy tên một người phụ nữ trên một trong các phong bì, họ biết rằng họ phải trả lại.)

3 The text gives readers 

a. some information about different kinds of bank accounts 

b. tips on how to manage your money as a student 

c. a number of reasons why they should open one particular account 

=> Không chọn A / B: không có thông tin đề cập

Bài 6

Grammar and vocabulary 

6. Choose the best options to fill in the blanks.

(Chọn những phương án tốt nhất để điền vào chỗ trống.)

Shopping revolution

Do you often go shopping? If so, how do you usually (1)______  the items you buy? Some people still use cash, because it's easier to know (2)______ money you have spent. But if you're (3)______   of money when you reach the supermarket check-out, it can be very embarrassing. Other people pay by card, so that they (4)______   carry a lot of money around with them. Unfortunately, credit cards often make you spend more money (5)______   you had planned. And it isn't until the end of the month that you realise that you (6)______   the bank a lot of money. To carry cash or cards, you need a wallet and a bag - or quite a big pocket! But wouldn't it be great if you (7)______   your wallet at home? If you (8)______  a smartphone, it seems that you will soon be able to do that. The company Vocalink 

(9)______  a new app called Zapp which will allow people to pay by phone in the future. Zapp will completely change the way we shop - and our mobile phones (10)______   even more necessary than they already are.

1   a   buy for                   b   pay                        c   pay for 

2   a   how much              b   how                       c   how many 

3   a   few                         b   short                      c   little 

4   a   don't have to           b   must                      c   mustn't 

5   a   as                            b   than                       c   that 

6   a   borrow                    b   owe                       c   lend 

7   a   would leave            b   will leave              c   could leave 

8   a   have                        b   will have               c   would have 

9   a   develops                 b   is developing         c   had developed 

10 a   become                   b   will become           c   would become

Lời giải chi tiết:

1. c 2. a 3. b 4. a 5. b 6. b 7. a 8. a 9. b 10. b

Shopping revolution

Do you often go shopping? If so, how do you usually (1) pay for the items you buy? Some people still use cash, because it's easier to know (2) how much money you have spent. But if you're (3) short of money when you reach the supermarket check-out, it can be very embarrassing. Other people pay by card, so that they (4) don't have to carry a lot of money around with them. Unfortunately, credit cards often make you spend more money (5) than you had planned. And it isn't until the end of the month that you realise that you (6) owe the bank a lot of money. To carry cash or cards, you need a wallet and a bag - or quite a big pocket! But wouldn't it be great if you (7) would leave your wallet at home? If you (8) have a smartphone, it seems that you will soon be able to do that. The company Vocalink (9) is developing a new app called Zapp which will allow people to pay by phone in the future. Zapp will completely change the way we shop - and our mobile phones (10) will become even more necessary than they already are.

Tạm dịch:

Cuộc cách mạng mua sắm

Bạn thường đi mua sắm không? Nếu vậy, bạn thường trả tiền như thế nào cho những món hàng bạn mua? Một số người vẫn sử dụng tiền mặt, vì dễ dàng biết được bạn đã tiêu bao nhiêu tiền. Nhưng nếu bạn chỉ có ít tiền khi bạn đến thanh toán, điều đó có thể rất xấu hổ. Những người khác thanh toán bằng thẻ, để họ không phải mang nhiều tiền bên mình. Thật không may, thẻ tín dụng thường khiến bạn tiêu nhiều tiền hơn so với dự định. Và phải đến cuối tháng, bạn mới nhận ra rằng bạn đang nợ ngân hàng rất nhiều tiền. Để mang theo tiền mặt hoặc thẻ, bạn cần có ví và túi - hoặc túi khá lớn! Nhưng sẽ thật tuyệt nếu bạn để ví ở nhà phải không? Nếu bạn có điện thoại thông minh, có vẻ như bạn sẽ sớm làm được điều đó. Công ty Vocalink đang phát triển một ứng dụng mới có tên Zapp cho phép mọi người thanh toán qua điện thoại trong tương lai. Zapp sẽ thay đổi hoàn toàn cách chúng ta mua sắm - và điện thoại di động của chúng ta sẽ trở nên cần thiết hơn nhiều so với hiện tại.

Bài 7

Writing

7. Imagine that you are saving up to buy a new electronic device. Write a blog post describing how you have managed to save money. Include this information:

- what you want to buy 

- three methods you have used to save money

- what you are going to do when you have enough money to buy the device.

(Hãy tưởng tượng rằng bạn đang tiết kiệm để mua một thiết bị điện tử mới. Viết một bài đăng trên blog mô tả cách bạn đã quản lý để tiết kiệm tiền. Bao gồm thông tin này:

- bạn muốn mua gì

- ba phương pháp bạn đã sử dụng để tiết kiệm tiền

- bạn sẽ làm gì khi có đủ tiền để mua thiết bị.)

Lời giải chi tiết:

Hi my name is Catherine, I really want to buy a new iPhone, so I have managed to save money by some methods. I'd like to share with you three methods that I applied. 

The first one, instead of giving money to a bank, I will give my mom money and have her keep for me. I think it's useful because my mom always wants to keep my money and when I need it I will take it back. Secondly, I limit the time I eat out, and if I have to stay at school all day, I will pack my lunch. Thirdly, I don't waste my money I'm back on junk food or toys anymore. It helps me save a lot. Therefore when I have enough 20 million VND to buy my favorite iPhone, I would buy it immediately And continue using three methods to save money for the future. 

Tạm dịch:

Xin chào, tôi tên là Catherine, tôi rất muốn mua một chiếc Iphone mới, vì vậy tôi đã cố gắng tiết kiệm tiền bằng một số phương pháp. Tôi muốn chia sẻ với bạn ba phương pháp mà tôi đã áp dụng.

Đầu tiên, thay vì đưa tiền vào ngân hàng, tôi sẽ đưa tiền cho mẹ và để mẹ giữ hộ. Tôi nghĩ điều đó rất hữu ích vì mẹ tôi luôn muốn giữ tiền của tôi và khi cần tôi sẽ lấy lại. Thứ hai, tôi hạn chế thời gian ăn ở ngoài, và nếu tôi phải ở lại trường cả ngày, tôi sẽ đóng gói đồ ăn trưa của mình. Thứ ba, tôi không lãng phí tiền của mình nữa. Tôi quay lại với đồ ăn vặt hoặc đồ chơi nữa. Nó giúp tôi tiết kiệm rất nhiều. Vì vậy, khi có đủ 20 triệu đồng để mua chiếc iphone yêu thích, tôi sẽ mua ngay và tiếp tục sử dụng ba phương pháp để tiết kiệm tiền cho tương lai.

  • Cumulative Review 5 - SBT Tiếng Anh 10 Friends Global

    1. Listen to four conversations about gadgets and choose the best answers. 2. Work in pairs. Look at the photo and answer the questions. 3. Match texts A-D with questions 1-6 below. Some questions match with more than one text. 4. Choose the best options to fill in the blanks. 5. Imagine you have just returned home from a visit to a science museum. Write an email to a friend in which you.

  • Cumulative Review 3 - SBT Tiếng Anh 10 Friends Global

    1. Listen and match conversations 1-4 with texts a-d. 2. Listen again and choose the best answers. 3. Work in pairs. Look at the photo and answer the questions. 4. Read the article about a job at a chocolate company. Match sentences A-F with gaps 1-5 in the article. There is one extra sentence. 5. Choose the best options to fill in the blanks. 6 Write an application letter for the job in exercise 4. Include this information.

  • Cumulative Review 2 - SBT Tiếng Anh 10 Friends Global

    1. Read the sentences and underline the keywords. then listen to the information about the London Cinema Museum. Are the sentences true (T) of false (F)? 2. Work in pairs. You are at home with a friend and there is nothing you want to watch on TV. You are looking at the films available on the pay-per-view channel. Express your opinions about the films below. Which film will you pay to see, and why? Why are you rejecting the other options? 3. Read the text and choose the best answers. Underline t

Quảng cáo

2k8 Tham gia ngay group chia sẻ, trao đổi tài liệu học tập miễn phí

close