Trắc nghiệm Ngữ âm Unit 1 Tiếng Anh 7 Global Success

Đề bài

Câu 1 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    member

  • B

    learn

  • C

    water

  • D

    dinner

Câu 2 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    bird

  • B

    shirt

  • C

    skirt

  • D

    hire   

Câu 3 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    today

  • B

    together  

  • C

    work

  • D

    melody  

Câu 4 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    birth

  • B

    girl

  • C

    first

  • D

    retire

Câu 5 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    church

  • B

    nurse

  • C

    surfing

  • D

    study

Câu 6 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    ter

  • B

    teacher

  • C

    together

  • D

    other

Câu 7 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    butter   

  • B

    focus

  • C

    suggest

  • D

    nut

Câu 8 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    duty   

  • B

    cute

  • C

    furniture

  • D

    supermarket 

Câu 9 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    prefe

  • B

    dancer

  • C

    teacher

  • D

    answer  

Câu 10 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    burn

  • B

    return

  • C

    purple

  • D

    culture

Câu 11 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    learner  

  • B

    prefer

  • C

    sister

  • D

    return

Câu 12 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    bear

  • B

    tear

  • C

    beard

  • D

    hair  

Câu 13 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    enjoy   

  • B

    government

  • C

    independent

  • D

    camera

Câu 14 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    connect

  • B

    concern

  • C

    contact

  • D

    combine

Câu 15 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    further  

  • B

    answer

  • C

    future

  • D

    teacher  

Lời giải và đáp án

Câu 1 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    member

  • B

    learn

  • C

    water

  • D

    dinner

Đáp án : B

Phương pháp giải :

Member:   

 Learn:    

Water:    

Dinner:    

Lời giải chi tiết :

member /ˈmembə(r)/

learn /lɜːn/

water /ˈwɔːtə(r)/

dinner /ˈdɪnə(r)/

Câu B phát âm là /ɜ/ còn lại là /ə/.

Câu 2 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    bird

  • B

    shirt

  • C

    skirt

  • D

    hire   

Đáp án : D

Lời giải chi tiết :

Bird: /bɜːd/

Shirt: /ʃɜːt/

Skirt: /skɜːt/

Hire: /ˈhaɪə(r)/

Câu D phát âm là / aɪ / còn lại là / ɜ /.  

Câu 3 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    today

  • B

    together  

  • C

    work

  • D

    melody  

Đáp án : C

Lời giải chi tiết :

today /təˈdeɪ/

together /təˈɡeðə(r)/

work /wɜːk/

melody /ˈmelədi/

Câu C phát âm /ɜ:/ còn lại là /ə/.

 

Câu 4 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    birth

  • B

    girl

  • C

    first

  • D

    retire

Đáp án : D

Lời giải chi tiết :

birth /bɜːθ/

girl /ɡɜːl/

first /fɜːst/

retire /rɪˈtaɪə(r)/ 

Câu D phát âm /aɪə/ còn lại là /ɜː/.  

Câu 5 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    church

  • B

    nurse

  • C

    surfing

  • D

    study

Đáp án : D

Lời giải chi tiết :

Church: /tʃɜːtʃ/

Nurse: /nɜːs/

Surfing: /ˈsɜːfɪŋ/

Study: /ˈstʌdi/

Câu D phát âm / ʌ / còn lại là / ɜ /.   

Câu 6 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    ter

  • B

    teacher

  • C

    together

  • D

    other

Đáp án : A

Lời giải chi tiết :

Term: /tɜːm/

Teacher: /ˈtiːtʃə(r)/

Together: /təˈɡeðə(r)/

Other: /ˈʌðə(r)/ 

Câu A phát âm / ɜː / còn lại là / ə(r) /.    

 

Câu 7 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    butter   

  • B

    focus

  • C

    suggest

  • D

    nut

Đáp án : D

Lời giải chi tiết :

butter /ˈbʌtə(r)/

focus /ˈfəʊkəs/

suggest /səˈdʒest/

nut /nʌt/

Phần được gạch chân ở phương án D được phát âm /ʌ/, các phương án còn lại phát âm /ə/.   

Câu 8 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    duty   

  • B

    cute

  • C

    furniture

  • D

    supermarket 

Đáp án : C

Lời giải chi tiết :

Duty: /ˈdjuːti/

Cute: /kjuːt/

Furniture: /ˈfɜːnɪtʃə(r)/ 

Supermarket /ˈsuːpəmɑːkɪt/

Câu C phát âm / ɜ / còn lại là / u /.   

Câu 9 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    prefe

  • B

    dancer

  • C

    teacher

  • D

    answer  

Đáp án : A

Lời giải chi tiết :

Prefer: /prɪˈfɜː(r)/

Dancer: /ˈdɑːnsə(r)/

Teacher: /ˈtiːtʃə(r)/

Answer: /ˈɑːnsə(r)/

Câu A phát âm là /ɜ/ còn lại là / ə/

Câu 10 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    burn

  • B

    return

  • C

    purple

  • D

    culture

Đáp án : D

Lời giải chi tiết :

Burn: /bɜːn/

Return: /rɪˈtɜːn/

Purple: /ˈpɜːpl/

Culture: /ˈkʌltʃə(r)/

Câu D phát âm là / ə/ còn lại là / ɜ/

Câu 11 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    learner  

  • B

    prefer

  • C

    sister

  • D

    return

Đáp án : C

Lời giải chi tiết :

learner /ˈlɜːnə(r)/

prefer /prɪˈfɜː(r)/

sister /ˈsɪstə(r)/ 

return /rɪˈtɜːn/ 

Câu C phát âm là /ə(r)/ còn lại là /ɜː/.

Câu 12 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    bear

  • B

    tear

  • C

    beard

  • D

    hair  

Đáp án : C

Lời giải chi tiết :

bear /beə(r)/  

tear  /teə(r)/  

beard  /bɪəd/  

hair  /heə(r)/ 

Câu C phát âm là /ɪə/ còn lại là /eə/.   

Câu 13 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    enjoy   

  • B

    government

  • C

    independent

  • D

    camera

Đáp án : A

Lời giải chi tiết :

Enjoy: /ɪnˈdʒɔɪ/

Government: /ˈɡʌvənmənt/

Independent: /ˌɪndɪˈpendənt/

Camera: /ˈkæmrə/ 

Câu A phát âm là / ɪ / còn lại là / ə /  

Câu 14 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    connect

  • B

    concern

  • C

    contact

  • D

    combine

Đáp án : C

Lời giải chi tiết :

connect /kəˈnekt/

concern /kənˈsɜːn/

contact /ˈkɒntækt/

combine /kəmˈbaɪn/ 

Câu C phát âm là /ɒ/ còn lại là /ə/.

Câu 15 :

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.

  • A

    further  

  • B

    answer

  • C

    future

  • D

    teacher  

Đáp án : A

Lời giải chi tiết :

further /ˈfɜːðə(r)/

answer /ˈɑːnsə(r)/

future /ˈfjuːtʃə(r)/

teacher /ˈtiːtʃə(r)/

Câu A phát âm là /ɜː/ còn lại là /ə(r)/.  

close