Reading - trang 35 Unit 10 SBT Tiếng Anh 11 mới

Read the text and answer the questions.

Quảng cáo
Lựa chọn câu để xem lời giải nhanh hơn

Bài 1

Task 1. Read the text and answer the questions.

(Đọc văn bản và trả lời các câu hỏi) 

Changing lifestyles for better health

As a way of living, lifestyle is everyday behaviors, activities, and diet. It involves your work, leisure activities, food and drink consumption, and interaction with people. That is why it is important to have a healthy lifestyle. Although it is often difficult to change your habits, reorganizing your daily activities to achieve a healthy lifestyle is not impossible. Here are some steps you need to take to have a better life and health. 

Become more active

Scientists have proved that regular exercise can help to reduce cholesterol and the risk of heart disease. Remember that you do not need to do too much exercise - just a 30-minute walk a day will bring health benefits. But it is important that you do it regularly and safely. Simple things like walking or cycling to school, using the stairs instead of the lift, doing the housework and gardening can all contribute to good health.

Moreover, hobbies such as dancing, reading, listening to music, playing chess, and solving crossword or sudoku puzzles are also good ways to keep your body and mind engaged, and increase life expectancy. No matter where you are - at home, at work, or at play - always look for opportunities to be more active and energetic.

Eat healthily

‘Eat to live, not live to eat’ is the advice to follow. The food and drink we consume can dramatically affect our health. Bad nutrition based on fast food, and meals high in fat and sugar can lead to obesity, diabetes, some types of cancer and other chronic diseases. Planning and following a healthy and balanced diet is not difficult at all. Eat the right amount of calories to balance the energy you get from food and the energy you use. Make sure you have a wide range of foods to receive all the nutrients you need. Remember to eat less saturated fat, sugar and salt, and more fish, fruit, and vegetables.

Stay positive and be happy

Once you have started to be more active and eat more healthily, you can notice that you also feel happier. There is no doubt that daily worrying and stress can damage your heart and brain. When you are under a lot of stress, you may get angry easily. Anger and hostility have negative effects on the cardiovascular system. Recent research has confirmed that angry, hostile people live a shorter life. Try to control your anger, always look at the positive side of every situation and be optimistic. If necessary, practice some meditation and yoga to help you to relieve your stress and anger, and enjoy life more.

Tạm dịch: 

Thay đổi lối sống để có sức khỏe tốt hơn

Như một cách sống, lối sống là hành vi, hoạt động và chế độ ăn uống hàng ngày. Nó liên quan đến công việc, hoạt động giải trí, ăn uống và tương tác với mọi người. Đó là lý do tại sao điều quan trọng là phải có một lối sống lành mạnh. Mặc dù thường khó để thay đổi thói quen của bạn, việc tổ chức lại các hoạt động hàng ngày của bạn để đạt được một lối sống lành mạnh là không thể. Dưới đây là một số bước bạn cần thực hiện để có cuộc sống và sức khỏe tốt hơn.

Trở nên tích cực hơn

Các nhà khoa học đã chứng minh rằng tập thể dục thường xuyên có thể giúp giảm cholesterol và nguy cơ mắc bệnh tim. Hãy nhớ rằng bạn không cần tập thể dục quá nhiều - chỉ cần 30 phút đi bộ mỗi ngày sẽ mang lại lợi ích cho sức khỏe. Nhưng điều quan trọng là bạn làm điều đó thường xuyên và an toàn. Những thứ đơn giản như đi bộ hoặc đi xe đạp đến trường, sử dụng cầu thang thay vì thang máy, làm việc nhà và làm vườn đều có thể góp phần đem lại một sức khỏe tốt.

Hơn nữa, các sở thích như nhảy múa, đọc sách, nghe nhạc, chơi cờ, và giải ô chữ hoặc chơi sudoku cũng là những cách tốt để giữ cho cơ thể và tâm trí bạn vận động và tăng tuổi thọ. Không cần quan tâm bạn đang ở đâu - ở nhà, tại nơi làm việc, hoặc đang đi chơi - luôn tìm kiếm cơ hội để năng động hơn và tràn đầy năng lượng.

Ăn uống lành mạnh

“Ăn để sống, không phải sống để ăn” là lời khuyên để tuân theo. Thực phẩm và đồ uống chúng ta tiêu thụ có thể ảnh hưởng đáng kể đến sức khỏe của chúng ta. Dinh dưỡng kém dựa trên thức ăn nhanh, và các bữa ăn giàu chất béo và đường có thể dẫn đến béo phì, tiểu đường, một số loại ung thư và các bệnh mãn tính khác. Lập kế hoạch và tuân theo một chế độ ăn uống lành mạnh và cân bằng không phải là khó khăn. Ăn đúng lượng calo để cân bằng năng lượng bạn nhận được từ thực phẩm và năng lượng bạn tiêu thụ. Hãy chắc chắn rằng bạn có một loạt các loại thực phẩm để nhận được tất cả các chất dinh dưỡng mà bạn cần. Nhớ ăn ít chất béo bão hòa, đường và muối, và ăn nhiều cá, trái cây và rau cải hơn.

Duy trì tích cực và hạnh phúc

Một khi bạn đã bắt đầu hoạt động tích cực hơn và ăn uống lành mạnh hơn, bạn có thể nhận thấy rằng bạn cũng cảm thấy hạnh phúc hơn. Không nghi ngờ gì nữa, lo lắng hàng ngày và căng thẳng có thể làm tổn hại đến trái tim và não của bạn. Khi bạn bị căng thẳng, bạn có thể nổi giận một cách dễ dàng. Tức giận và thù địch có tác động tiêu cực đến hệ tim mạch. Nghiên cứu gần đây đã xác nhận rằng những người giận dữ, thù địch sống một cuộc sống ngắn hơn. Cố gắng kiểm soát sự tức giận của bạn, luôn luôn nhìn vào mặt tích cực của mọi tình huống và lạc quan. Nếu cần thiết, hãy ngồi thiền và tập yoga để giúp bạn giảm căng thẳng và tức giận, và tận hưởng cuộc sống nhiều hơn.

Questions

1. Why is lifestyle an important factor for healthy living?

2. What lifestyle changes does the writer recommend?     

3. What are the benefits of regular exercise? 

4. How can you keep your body and mind active? 

5. What are the main principles of healthy eating? 

6. What is the key to happier living?   

Lời giải chi tiết:

1. Because it involves one's work, leisure activities, food and drink consumption, and interaction with people.

2. Becoming more active, eating more healthily, and staying positive and happy.

3. It can help to reduce cholesterol and the risk of heart disease.

4. By having hobbies such as dancing, reading, listening to music, playing chess, and solving crossword or sudoku puzzles.

5. Eating the right amount of calories and a wide range of foods to receive all the nutrients the body needs, and consuming less saturated fat, sugar and salt, and more fish, fruit, and vegetables.

6. Reducing your stress, controlling your anger, being positive and optimistic.

Bài 2

Task 2 Match each of the words with its meaning. Use a dictionary, if necessary.

(Nối từ với nghĩa của nó. Sử dụng từ điển, nếu cần)

Lời giải chi tiết:

1. c          2. e          3. a           4. b            5.d

Tạm dịch: 

1. balanced: chứa các thứ khác nhau với lượng phù hợp;

2. benefit: một lợi thế hoặc trợ giúp mà bạn nhận được từ thứ gì đó;

3. engaged: tích cực tham gia vào cái gì đó;

4. saturated fat: một loại chất béo chủ yếu có trong sữa và các sản phẩm thịt mà được cho là kém lành mạnh hơn so với chất béo có trong cá và rau;

5. hostility: hành vi không thân thiện và tức giận;

Bài 3

Task 3: Read the text again. Decide whether the following statements are true (T), false (F), or not given (NG). Tick the boxes. 

(Đọc lại văn bản. Quyết định xem các câu sau có đúng  (T), sai (F), hay không xác định (NG). Đánh dấu các ô.) 

1. It is not possible to change your daily habits and activities.

2. In order to reduce cholesterol, you need to exercise a lot and work out more than 30 minutes every day.

3. Physical activity should be done not just regularly, but safely.

4. Although fast food may lead to obesity, it has some definite advantages. 

5. You should consume less fat and more sugar to balance the energy you use with the energy that goes into your body.

6. Stress and anger can affect people's life expectancy negatively.

Lời giải chi tiết:

1. F            2. F            3.T  

4. NG          5. F            6.T

Loigiaihay.com

Quảng cáo

Tham Gia Group Dành Cho 2K8 Chia Sẻ, Trao Đổi Tài Liệu Miễn Phí

close