Đề cương ôn tập học kì 1 Tiếng Anh 8 - Friends Plus

Tải về

Đề cương ôn tập học kì 1 tiếng Anh 8 Friends plus từ Unit 1 - 4 gồm lý thuyết và bài tập về ngữ âm, từ vựng, ngữ pháp có đáp án

Tổng hợp đề thi giữa kì 2 lớp 8 tất cả các môn - Chân trời sáng tạo

Toán - Văn - Anh - Khoa học tự nhiên

Quảng cáo

A. NỘI DUNG ÔN TẬP

I. Từ vựng

Quảng cáo
decumar

Unit 1. Fads and fashion

+ Các sở thích phổ biến

+ Thời trang

Unit 2. Sensation

+ Các giác quan

Unit 3. Adventure

+ Các đặc trưng thiên nhiên

Unit 4. Material world

+ Môi trường và chủ nghĩa tiêu dùng

II. Ngữ âm

1. Âm /ʊ/ và /uː/

2. Âm /ə/ và /æ/

III. Ngữ pháp

1. Cấu trúc used to

2. Thì quá khứ tiếp diễn

3. Thì quá khứ đơn và quá khứ tiếp diễn

4. Thì hiện tại hoàn thành với for, since, just, still, yet, already

5. Thì hiện tại hoàn thành và quá khứ đơn

6. Thì hiện tại hoàn thành và hiện tại hoàn thành tiếp diễn

7. Từ chỉ định lượng (a few, a little, a lot of, much, many, enough)

8. Câu hỏi đuôi

B. BÀI TẬP

I. Từ vựng

Unit 1

Choose the answer (A, B, C or D) that best fits the space in each question.

1. Jennie (Blackpink) is a celebrity with millions of _______ on Instagram.

A. users                       B. followers                C. believers                 D. gamers

2. The article below will show you eight _______ tips to make the hobby more fun.

A. collecting-card       B. card-collect             C. card-collecting        D. collect-card

3. I am wearing hats and _______ clothes to hide my real identity when I meet the clients.

A. baggy                     B. expensive                C. patterned                D. knee-length

4.  My sister is really _______ shopping and fashion, but I hate it.

A. about                      B. into                         C. at                            D. in

5. Living in a flat is all right, but it has its limitations - _______, you don't have your own garden.

A. for good                 B. for sale                    C. for all                      D. for instance

6. I had a _______ trip to Sa Pa to take part in its Spring Holiday last year.

A. four-days                B. four-day                 C. four days                D. four day

7. Yesterday, we bought a _______ of trousers as a birthday gift for our little sister.

A. bar                          B. tube                         C. pair                         D. slice

8. Pole-sitting amazingly became _______ in 1924.

A. rich                         B. best                         C. favourite                 D. popular

9. Which one in your family spends a lot of money _______ his/her interest?

A. at                            B. in                            C. for                           D. on

10. Elevate your workout with the ultimate performance _______ and sports bras from our newest collection.

A. leggings                  B. shorts                      C. pants                       D. jeans

Đáp án:

1. B

2. C

3. A

4. B

5. D

6. B

7. C

8. D

9. D

10. A

Unit 2

Choose the answer (A, B, C or D) that best fits the space in each question.

1. With the unique olfactory features, Helen Keller could identify people’s jobs ______ the odour on their clothes.

A. as                            B. by                           C. for                           D. to

2. If the steak is perfectly cooked, its ______ is quite tender but still chewy enough.

A. texture                    B. flavour                    C. pattern                    D. perfume

3. Those with tone-deafness can’t ______ notes or tunes because they don’t have a good ear.

A. sing                         B. hold                         C. taste                                    D. smell

4. Some people who are anosmic lose their senses of ______.

A. smell and touch      B. smell and taste       C. hearing and taste    D. sight and hearing

5. Do you _____ watching a movie together after dinner?

A. expect                     B. want                       C. fancy                      D. wish

6. In order to become a pilot, you must have ______-perfect sight.

A. close                       B. short                       C. kin                          D. near

7. Yellow and purple are directly opposite on the colour wheel, so they are ______.

A. complementary       B. harmonious             C. primary                   D. secondary

8. Sarah prefers the feel of a warm bed ______ a winter’s night.

A. on                           B. at                            C. in                            D. towards

Đáp án:

1. B

2. A

3. A

4. B

5. C

6. D

7. A

8. A

Unit 3

Choose the answer (A, B, C or D) that best fits the space in each question.

1. Have you ever dreamt ______ travelling to all kinds of exotic locations around the world?

A. on                           B. with                        C. for                           D. of

2. In 2018, Gary Hunt, an elite sports diver, dived ______ a 27-metre-high cliff into Lake Lucerne, Switzerland.

A. over                                    B. through                   C. off                          D. around

3. As a travel blogger, Liz makes a lot of great travel videos as she ______ her journey around the world.

A. stays with               B. carries on                C. leaves behind         D. stops off

4. You can see how water vapour ______ into small drops if you look at your glass of water on a hot day.

A. liquefies                  B. condenses               C. solidifies                 D. evaporates

5. Tourists can discover the underwater world by going ______.

A. scuba-diving           B. mountain climbing  C. skydiving                D. bungee jumping

6. In 2005, Jack set off on an ______ journey which lasted for around 15 years. He travelled to many fascinating places around the world.

A. epic                         B. exotic                      C. extreme                   D. enormous

7. Sơn Đoòng Cave holds the world’s largest natural cave ______ a volume of 38.5 million m3.

A. in                            B. for                           C. with                        D. into

8. Although Nam had an interesting solo trip around Viet Nam, he found it hard to ______ his friends and family.

A. stay with                 B. leave behind           C. stop off                   D. carry on

9. A desert is a large area covered with sand or rocks, and with very little ______.

A. evaporation             B. solidification          C. precipitation           D. liquefication

10. “Can you think of an ______ destination to visit next summer vacation?” – “The Maldives?”

A. extreme                  B. exotic                      C. excited                    D. exhausting

Đáp án:

1. D

2. C

3. B

4. B

5. A

6. A

7. C

8. B

9. C

10. B

Unit 4

Choose the answer (A, B, C or D) that best fits the space in each question.

1. The table shows the ______ of waste production in 6 different countries over a 20-year period. 

A. majority                  B. number                   C. amount                   D. quality

2. ______ average, an American resident produces about 4.5 pounds per day and most of it is comprised of recyclable items.

A. In                            B. On                          C. At                           D. With

3. Most of South Africans are skipping meals because they simply cannot ______ to buy food.

A. save                                    B. help                         C. spend                      D. afford

4. I have just ______ a small bite out of the slice of pizza. It’s quite savoury.

A. taken                      B. gotten                     C. driven                     D. written

5. Plastic bags do not biodegrade so they can ______ the environment.

A. damage                   B. kill                          C. waste                      D. save

6. This is a(n) ______ kettle that switches itself off when it boils.

A. automatic               B. secondhand             C. multifunctional       D. homemade

7. I'm afraid there aren’t ______ for everyone.

A. enough desserts      B. desserts enough      C. too much desserts   D. much desserts

8. Do you know how much energy a ______ panel produces?

A. sun                          B. sunny                      C. solar                        D. non-solar

Đáp án:

1. C

2. B

3. D

4. A

5. A

6. A

7. A

8. C

II. Ngữ âm

Find the word which has a different sound in the part underlined.

1. A. school                 B. food                        C. foot                         D. fool

2. A. cool                    B. good                       C. loose                       D. boot

3. A. spoon                  B. took                        C. could                      D. wood

4. A. wood                  B. look                        C. shook                      D. poor

5. A. hungry                B. pollute                    C. function                  D. coconut

6. A. staple                  B. maintain                  C. stay                         D. habit

7. A. app                     B. fad                          C. craze                       D. gadget

8. A. taste                    B. flavour                    C. fragrance                D. organic

9. A. cave                    B. valley                      C. wave                       D. volcano

10. A. many                B. castle                      C. cabbage                  D. damage

Đáp án:

1. C

2. B

3. A

4. D

5. B

6. D

7. C

8. D

9. B

10. A

III. Ngữ pháp

Exercise 1

Correct the words.

1. We weren’t use to go to that school.

2. They didn’t used to like computer games.

3. Did they used to buy Marvel comics?

4. My sister used to loved Beanie Babies.

5. What did your favourite cartoon use be?

6. I used to not have a games console.

Đáp án:

1. weren’t => didn’t

2. used => use

3. used => use

4. loved => love

5. use be => use to be

6. used to not have => didn’t use to have

Exercise 2

Complete the description using the past simple or past continuous form of the verbs in brackets.

One of my favourite photos is of a barbecue that we had (have) on the beach last year. My sister 1. _________ (take) the photo while I 2. _________ (cook) the food. I remember the delicious smell of food that 3. _________ (be) in the air. In the background of the photo, you can see my friends. They 4. _________ (chat), the sun 5. _________ (go) down and the sky 6. _________ (get) dark. A few minutes later, the food 7. _________ (be) ready and we 8. _________ (eat) our dinner.

Đáp án:

1. took

2. was cooking

3. was

4. were chatting

5. was going

6. was getting

7. was

8. ate

Exercise 3

Choose the correct answers.

1. I’ve loved pasta since I _________ a child.

A. was                         B. have been               C. am

2. We’ve been in this flat _________six months.

A. since                       B. from                        C. for

3. _________a chef for five years.

A. He’s being              B. He’s                        C. He’s been

4. Kemal has had no sense of smell for _________.

A. ages                        B. she was born           C. last year

5. We haven’t visited our grandparents since _________.

A. last year                  B. six months              C. a long time

Đáp án:

1. A

2. C

3. C

4. A

5. A

Exercise 4

Complete the min-dialogues with the present perfect or past simple form of the verbs in brackets.

1.

A: We _________ (never see) a wild tiger.

B: I _________! I _________ (see) one last year in India.

2.

A: I _________ (enjoy) that film yesterday.

B: I _________ (not). I _________ (read) the book last year and it was better.

3.

A: _________ (he / tell) you the news?

B: Yes, _________ (talk) to me last night.

4.

A: _________ (they / ever / try) sushi?

B: No, _________ (not). They hate fish.

Đáp án:

1. have never seen – did – saw

2. enjoyed – didn’t – read

3. Has he told – talked

4. Have they ever tried – haven’t

Exercise 5

Choose the correct words to complete Amber’s message.

Hi Grace!

How are you? What have you done during the summer break? Sorry I haven’t 1. _________ you a message for ages, but I’ve 2. _________ really busy. I 3. _________ learning how to ride horses on a trekking holiday. It’s great, but I’m exhausted. We’ve 4. _________ out for hours everyday this week. So far, the longest trek 5. _________ six hours! I 6. _________ a really nice girl here. She’s Portuguese, and she 7. _________ any English before, so we’ve 8. _________ in Spanish! It’s difficult sometimes, but it’s fun!

Speak to you soon!

1. A. sending                           B. been sending                      C. sent

2. A. been                                B. been being                          C. was being

3. A. ‘ve been                          B. ‘ve                                      C. been

4. A. gone                               B. been gone                           C. been going

5. A. been                                B. has been                              C. been being

6. A. ‘ve met                                       B. meeting                               C. ‘ve been meeting

7. A. not been learning            B. hasn’t learned                     C. has been not learning

8. A. talked                             B. been talked                         C. been talking

Đáp án:

1. C

2. A

3. A

4. A

5. B

6. A

7. B

8. A

Exercise 6

Order the words to make sentences and questions.

1. record / she / beaten / her / has / just / ?

____________________________________________

2. just /  Natile / have / I / the / seen / shops / at

____________________________________________

3. rugby / we / just / match / have / played / a

____________________________________________

4. they / finished / concert / the / have / just / ?

____________________________________________

5. won / has / just / competition / who / the / ?

____________________________________________

6. climbed / has / Robin / mountain / a / up / just

____________________________________________

Đáp án:

1. Has she just beaten her record?

2. I have just seen Natile at the shops.

3. We have just played a rugby match.

4. Have they just finished the concert?

5. Who has just won the competition?

6. Robin has just climbed up a mountain.

Exercise 7

Cross out the incorrect word.

1. How much time / money / pounds did you spend on this?

2. There is enough / a few / not enough food for everyone here.

3. There are a lot of space / people / boxes in the room at the moment.

4. I haven’t got many / enough / a lot of money.

5. They’re planted a few / enough / much new trees in the forest.

6. The children next door make a lot of / a few / too much noise when they’re playing.

7. I think there are too much / too many / enough stories about the environment in the news!

8. Have you read a lot of / a few / a little newspaper articles about food waste?

Đáp án:

1. pounds

2. a few

3. space

4. many

5. much

6. a few

7. too much

8. a little

Exercise 8

Complete the dialogue with the correct words.

Mia: It’s a lovely day today, isn’t it?

Ben: I suppose so. It’s a lot nicer than last Friday. It was really cold then, 1. ______ it? You remember, 2. ______ you? I went back home to get a coat!

Mia: Oh yes, and you lost your keys, 3. ______ you? How embarrassing!

Ben: Yes, it 4. ______, wasn’t it? I called my dad at work in the end.

Mia: Oh no! He doesn’t like that, 5. ______ he?

Ben: No, he doesn’t!

Mia: He 6. ______ angry, was he?

Ben: No, not really. Anyway, I’ve made an extra set of keys. So that won’t happen again, 7. ______ it?

Mia: No, let’s hope not!

Đáp án:

1. wasn’t

2. don’t

3. didn’t

4. was

5. does

6. wasn’t

-----------------THE END-----------------

Tải về

Quảng cáo

Tham Gia Group Dành Cho 2K10 Chia Sẻ, Trao Đổi Tài Liệu Miễn Phí

close